Likner du på hunden din?

At eier og hund ofte ligner på hverandre har blitt en klisjé – men som alle andre klisjeer har de røtter i sannhet. Om du synes du stadig vekk har observert at mennesker er ute og lufter en firbent kompis som ser ut som en hundeversjon av dem selv, så er det fordi det ofte er sant! Fotograf Krister Sørbø har med en bildeserie om hunder og eiere blitt nominert til den gjeve Sony World Photography Awards både som Photographer of the Year, og portrettkategorien i 1., 2. eller 3-plass. Det er en merkelig humoristisk feel-good-følelse å se hund og eier se ut til å ha akkurat samme personlighet, og motesans. Etter en periode hvor det hadde vært mye tungt stoff i magasinet VG Pluss inngikk bildesjef Espen Rasmussen et samarbeid med fotograf Sørbø for bildeserien som ble umiddelbart populær hos VGs lesere. Fotografen har innrømmet at han ikke helt trodde å klisjeen før arbeidet begynte, men måtte innse at det har en kjerne av sannhet.

Et hundeliv er et godt liv

Og nettopp dette merkelige fenomenet føyer seg bare inn i rekken av gleder vi mennesker har i selskap med hunder. Det er ikke rart de kalles menneskets beste venn. Hunder har gjennom hundrevis av generasjoner med evolusjon utviklet seg til å bli en rase som trives med og er ekstremt lojale mot mennesker, og ser dem som en helt naturlig del av sin flokk. Enten man har et aktivt liv med lange turer og jakt, eller om man trives best på sofaen med Netflix på TV-en og hunden på fanget, så er de en utømmelig kilde av kjærlighet og kos. Det er også utrolig så forskjellige personlighetstrekk våre firbente venner har, og hvor mye av den de åpner opp og gir til sine eiere. Det er derfor kanskje ikke så rart mange eiere velger hund etter utseende, ettersom det da føles som man får en personlighet som er mer lik seg selv. Det er ikke sikkert det stemmer, men underbevisst er det kanskje en forklaring. Eller har folk rett og slett bare bestemt seg for å gi fotografene kule motiver?

Hunden i hjemmet

Hunder har blitt så knyttet til mennesker at det er viktig også for dem å bo i et hjem de trives i. Tenk på hva du kan gjøre for at din kompis skal kunne slappe av akkurat like mye som du selv gjør. Du finner egne Sofaer for hunder om du foretrekker å ikke dra pels opp i din egen sofa. Med en skinnfell foran peisen vil mang en hund legge seg foran den knitrende veden og nyte varmen. Spesielt etter en lang og kjølig tur bør du være like bevisst på at hunden din får like mye ekstra kos som du får. Selv om du kan holde sjokoladen for deg selv. For å gi hunden noen ekstra timer ute hvor den kan brenne litt energi, kanskje du også skal vurdere å bygge en hundegård, om du har plass til det? Husk bare at hunder er like følsomme for minusgradene om vinteren som du er!

marinate