Den lille hunderasen Whippet

 

Britene har alltid vært fascinert av hunderasen Whippet og den har historisk vært mye benyttet her. På slang kalles denne “The poor mans racehorse” fordi at arbeiderklassen ikke hadde råd til å gå til anskaffelse av en Greyhound, de var for kostbare for dem å kjøpe og holde. Den lille whippeten var mye rimeligere og nesten like rask som den enda mer aritokratiske Greyhounden.

Med sin lange og smekre kropp så passer den utmerket til fart og spenning og den ble mye benyttet i veddeløp og konkurranser. Den er også normalt en hjemmekjær hund som elsker barn og som dessuten er svært harmonisk og behagelig som vesen. Selv om den ble brukt som veddeløpshest så ble den opprinnelig avlet opp for å skulle jakte på hare og annet småvilt. Pelsen er myk og svært kort og Whippeten finnes i alle farger. Når det kommer til hunederasens lynne så er den utpreget vennlig, imøtekommende og stabil. Den tilpasser seg også meget godt uansett om den befinner seg i hjemlige eller sportslige miljøer alt ettersom. Whippeten blir omtalt i diverse fagbøker og romaner allerede på 1600-tallet men merkelig nok ble den ikke anerkjent som egen hunderase før man kommer godt ut på 1800-tallet. Man antar at rasen er blitt krysset frem ved hjelp av flere små Greyhoundraser og enkelte terrier-raser men da den britiske overklassen trykket denne hunderasen til sitt bryst ble den også blandet med den grasiøse hunderasen italiensk mynde og det var særlig dette som gav Whippeten dagens elegante og grasiøse form og fasong.

Helhetsinntrykk : Balansert kombinasjon av muskelkraft og styrke med eleganse og vakkert linjespill.Høyden på hannhundene ligger på mellom 47 til 51 centimeter mens den hos hunnene ligger på mellom 44 til 47 centimeter.

Uansett så skal hvert eneste punkt på denne listen over hunderasen Whippet som ikke følger malen sees på som en feil men feilen skal avveies etter hvor alvorlig dette avviket er i forhold til selve rasebeskrivelsen. Om en Whippet i tillegg viser det minste tegn på aggressivitet og antisosial atferd skal ikke få lov å delta i veddeløps-konkurranser. Om den i tillegg har fysiske defekter og mangler så skal den også diskvalifiseres fra konkurranser av ethvert slag. Om man anskaffer seg en elegant Whippet så skal man aller først søke inngående kunnskap om rasen og man må også vite at denne hunderasen trives svært dårlig alene hjemme flere timer om gangen. Den er nemlig utpreget sosial og behøver mental og fysisk stimulanse og masse turer og frisk luft. Siden pelsen er svært kort så kreves den ikke så mye stell, børsting 1 til 2 ganger i uken skal være godt nok. Den røyter også svært lite. Den er nydelig som ensfarget men også utrolig flott med sjatteringer i ulike farger.

marinate