Båndtvang i din kommune?

Kjenner du reglene for når du skal ha hunden din i bånd? På nasjonalt plan må du i perioden 1. april til og med 20. august holde hunden i bånd dersom den kan være til plage eller skade for dyreliv, eller deres reder og hi. I praksis gjelder dette overalt hvor du ferdes i naturen, selv om det ligger tykt med snø på bakken og du ikke kan se noe tegn på liv på mils avstand. Dette er gjort enkelt og altomfattende for at det ikke skal være noen tvil om hva som er riktig: lurer du på hva du skal gjøre, ha hunden i bånd! I tillegg kan det være lokale kommunale bestemmelser der du bor eller ferdes som har egne regler, samt at f.eks. fører- og politihunder har egne bestemmelser. Husk at det er både for naturen rundt deg, andre mennesker, og selvfølgelig hunden din sin skyld, og at alle skal trives og være trygge.

Også generell høflighet

Spesielle omstendigheter kan gjøre at det innføres midlertidige regler, som at jakten må foregå uten hund. Dette er det Viltnemnda som regulerer. Ellers gjelder selvfølgelig vanlig høflighet når du som hundeeier er ute. Husk at ikke alle er like glade i hunder, og mange er redde for dem. Da gjør du omverdenen tryggere for dem ved å ha dem i bånd, så du alltid kan kontrollere hvordan hunden oppfører seg og holde den tilbake dersom den skulle bli i overkant ivrig til å hilse på fremmede. Som en ansvarlig hundeeier er du ansvarlig for hunden sin trygghet, enten det gjelder biltrafikk, andre hunder, ville dyr eller ulykker i marka, og det ansvaret må du ta på alvor. Å ha hunden i bånd gjør at du alltid er sikker på hundens adferd. Med det i bakhodet er et hundeliv et liv som skal nytes for begge. Sørg i vinter for at hunden er godt kledd og har sko som beskytter mot salte veier og skarp is. Husk å ikke binde hunden ute i kulda.

Hund og helse

Noen er også plaget av hundeallergi. forebygg utslett ved å gjøre nøye research før du skaffer deg hund, og ved å holde huset støvsugd og rent. Å skaffe hund er et stort ansvar, men den kommer også til å bli din aller beste venn. Hunder har den fantastiske egenskapen at de følger deg lojalt i enhver situasjon, og gir deg betingelsesløs kjærlighet. Men ettersom de har utviklet seg gjennom evolusjonen til å bli menneskets bestevenn, så har de også mistet evnen til å klare seg selv. Ditt ansvar for eier er ikke mindre enn for deg selv eller din familie. Hunden skal være varm, trygg og få masse kontakt og kjærlighet for å trives. Da har du en venn for livet, en reisekompis, treningskompis og selskap i stua. Å legge seg under teppet med peisen tent og Netflix på TV-en er det ikke bare du som nyter en kald vinterdag!

marinate